SJTL ry

Puheenjohtaja vaihtuu


Kiitos kahdeksasta vuodesta,

On ollut ilo antaa oma osaaminen ja työpanos suomalaiselle erotuomaritoiminnalle vuosien 2010-2018 aikana. SJTL ry:n puheenjohtaja on ollut mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja näin vaikuttaa tuomareiden toimintaedellytyksiin. Vuosien aikana on mielestäni tapahtunut paljon. 

Toimikauteni alkaessa SJL:n palveluksessa oli kaksi päätoimista henkilöä ja Liigalla yksi oto-henkilö, jotka keskittyivät erotuomariasioihin. Kauteni päättyessä päätoimisia henkilöitä on 6, joista neljä SJL:ssä, yksi Liigassa ja yksi kerhoissa. Liigatuomareiden osalta päätyönä tuomarointia ei tehnyt kukaan vuonna 2010. Kahdeksan vuoden aikaan suomalaisia tuomareita on ollut ammattilaisena KHL:ssä kaksi ja SHL:ssä yksi. Lisäksi Liigassa on kuluneella kaudella päätoimena tuomarointia tehnyt neljä päätuomaria. Näin ollen uskallan väittää, että ammattilaiskehitys on käynnistynyt myös erotuomareilla viimeisen kahdeksan vuoden aikana, ei nopeasti, mutta askel kerrallaan ja toivon, että tämä kehitys jatkuu myös tulevina vuosina.

Kerhojen toiminnassa ja toimintaedellytyksissä suurimmat muutokset tapahtuivat vuonna 2010, jolloin SJL:n kanssa sovittiin kahdeksan portaisesta taso-mallista ja kerhojen vastuulle tulivat tasot 1-3. Tasoilla 1-3 on selkeästi eniten tuomaritehtäviä, noin 82% kaikista tehtävistä. Pelimäärät ovat kasvaneet voimakkaasti tasoilla 1-3 kuluneen kahdeksan vuoden aikana. Merkittävimmät kasvualueet ovat olleen nuorimman junioriottelut ja harrastekiekko. Pelimäärien kasvu yhdistettynä pelaamisen keskittymiseen lauantaille on todellakin haastanut tuomarikerhot. Tuomareiden määrä ei tahdo riittää hoitamaan lauantain ruuhkahuippuja. Useassa kerhossa joudutaan lauantaipelien takia jopa keinotekoisesti kasvattamaan tuomarimäärää. Oikea ratkaisu olisi levittää pelaamista jokaiselle viikon päivälle. Tämä pelaamisen levittäminen pois lauantai ruuhkahuipusta on yksi tärkeimmistä tehtävistä ja tämä pitää kyetä tekemään tiiviillä yhteistyöllä sekä kerhojen, seurojen että SJL:n kanssa.

Mikko

***********

Pilli vaihtuu,

Teen paluun erotuomaritoimintaan pitkän aikalisän jälkeen. Lämmin kiitos vuosikokoukselle luottamuksesta.

Laji on kasvanut paljon, muuttunutkin, samoin erotuomaritoiminta, kuten Mikko edellä kuvailee. Olen vaikuttunut siitä työstä mitä SJTL Mikon johdolla on pystynyt tekemään tuomareiden toimintaedellytysten eteen. Kiitos Mikko vuosistasi ja merkittävästä panoksesta SJTL:n nuijan varressa.

On myös monta asiaa, jotka eivät ole muuttuneet. Edelleen tuomaritoiminta on ketju, joka toimii yhdessä jotta jokaisena lajin juhlapäivänä – pelipäivä – pelit tulevat pelatuksi. Yhteensä noin kahden tuhannen tuomarin ja toimitsijan yli neljässäkymmenessä kerhossa muodostamassa ketjussa SJTL:llä on tärkeä merkitys erotuomaritoiminnan toimintaedellytysten huolehtijana. Myöskään tuomariyhteisön kollegiaalisuus, yhteisöllisyys ei ole muuttunut. SJTL:n vuosikokous oli kuulkaas täynnä sellaista pukukoppihenkeä, jota oli ilo hengittää pitkästä aikaa! Tuomariyhteishengen vaalijana SJTL:n rooli on edelleen merkittävä.

On myös kipupisteitä. On rekryvaikeuksia ja liian moni aloittanut tuomari lopettaa liian nopeasti. Pelit keskittyvät yhdelle viikonpäivälle, kuten Mikko aikaisemmin kuvaa, jolloin tuomarikapasiteetti on äärirajoilla. Lajikulttuuri taitaa edelleen olla sellainen, jossa tuomari saa helposti yleisen sylkykupin roolin – tämä ilmiö ei paranna tuomaritoiminnan vetovoimaa.

Näistä kaikesta ja monesta muustakin alan nyt muodostamaan kokonaiskuvaa, jotta SJTL:n vaikutus osuu kaikkein keskeisimpiin asioihin. Mutta aivan ensiksi, tutustun suureen määrään uusia tuttavuuksia ja ilokseni uudelleen tutustun suureen määrään vanhoja tuttavuuksia – ollaan yhteydessä!

Pekka